Araba.com Logo
carvak-servis

Trafik Cezaları Rehberi

Son güncellenme tarihi: 13.06.2024 Perşembe

Hız Sınırını Aşma Cezası

%10 ilâ %30 arasında aşma

Ceza Tutarı
951 TL
İndirimli Ceza Tutarı
713 TL
Ceza Puanı
5

%30 ilâ %50 arasında aşma

Ceza Tutarı
1.979 TL
İndirimli Ceza Tutarı
1.484 TL
Ceza Puanı
5

%50 üzerinde aşma

Ceza Tutarı
4.064 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.048 TL
Ceza Puanı
5
Otoban, yerleşim yeri vb. alanlar için belirlenen hız sınırını aşmak, hız sınırı aşma cezasına tabi tutulur. Ancak, hız sınırlarında %10 esneme payı bulunmakta; yani hız sınırı 110 km/h olan bir yolda 120 km/h ile giderseniz herhangi bir ceza almazsınız, 121 km/h’ı geçtiğinizde ise hız sınırı aşma cezası alırsınız. Ayrıca, hız sınırını aşma cezası sınırın ne kadar üstünde gittiğinize göre de değişir ve %10-30, %30-50 ve %50 ve üzeri için farklı tutarlar ödemeniz gerekir. Hız sınırı aşma cezası hakkında daha detaylı bilgi için Kara Yolları Trafik Kanununun 51. maddesine de göz atabilirsiniz.

Engelli Yerine Park Etme Cezası

Ceza Tutarı
873 TL
İndirimli Ceza Tutarı
655 TL
Ceza Puanı
10
Sürücüler tarafından "engelli yerine park etme cezası" olarak bilinen ceza aslında “park ve duraklama yasağına uymama” cezasıdır ve Karayolları Trafik Kanununun 61. maddesine göre hem ceza puanına hem de idari para cezasına tabidir. 2023 trafik cezaları listesine göre güncel tutarı 873 TL'dir. Ayrıca, bu ceza kapalı otoparklardaki engelli park alanlarının yanı sıra sokakta engellilerin geçişini engelleyecek şekilde araç park edenler için de geçerlidir. Eğer trafik polisi park ettiğiniz alanın engelli geçişini engellediğine karar kılarsa ya da bu nedenle bir vatandaş tarafından şikayet edilirseniz, aracınız çekilir ve 873 TL park ve duraklama yasağına uymama cezası alırsınız.

Yayaya Yol Vermeme Cezası

Ceza Tutarı
1.917 TL
İndirimli Ceza Tutarı
1.438 TL
Ceza Puanı
20
Öncelikle son düzenlemeler ile yaya geçidi olan her yerde geçiş üstünlüğünün yayaya ait olduğunu belirtmek isteriz. Ancak eğer söz konusu bölgede trafik ışığı varsa geçiş üstünlüğü yaya geçidi olsa da olmasa da trafik ışıklarına göre belirlenir. Yani, trafik lambası olmayan bir alanda yayaya yol vermediğiniz tespit edilirse ‘yayaya yol vermeme cezası’ alırsınız; ancak, eğer trafik ışığı varsa böyle bir durum söz konusu değildir. Daha ayrıntılı bilgi için Karayolları Tarfik Kanununun 74. maddesine göz atabilirsiniz.

Ehliyet Sınıfından Farklı Araç Kullanma Cezası

Ceza Tutarı
4.064 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.048 TL
Ceza Puanı
20
Ehliyet sınıfından farklı araç kullanmak cezaya tabidir ve tıpkı ehliyetsiz araç kullanma cezası gibi Karayolları Tarfik Kanununun 36. maddesince düzenlenir; yani A sınıfı ehliyetle B sınıfı araç kullanırken yakalanırsanız, ehliyetsiz trafiğe çıkmış sayılır ve trafik cezası alırsınız. Ayrıca, 2016 yılında yapılan ehliyetlerde şanzıman tipi güncellemesinden sonra bu kuralın kapsamı da genişletilmiş ve otomatik vites ehliyeti olmasına rağmen manuel araç kullanma da bu ceza kapsamına alınmıştır. Ancak, düz vites ehliyetiniz varsa böyle bir kısıtlama mevcut değildir.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası

Ceza Tutarı
NaN TL
İndirimli Ceza Tutarı
713 TL
Ceza Puanı
20
EDS’lerin yaygınlaşması ile sürücülerin en çok karşılaştıkları cezalardan biri de kırmızı ışıkta geçme cezası haline geldi. Karayolları Trafik Kanununun 47. maddesince düzenlenen kırmızı ışık cezası, 2023 yılı için 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, belirtmek isteriz ki kırmızı ışıkta geçme cezasını, sarı ışıkta geçtiğinizde de alıyor olabilirsiniz; çünkü eğer sürücü sarı ışıkta geçmeye çalışırken ışık kırmızıya dönerse de kırmızı ışıkta geçme cezası kesilmekte ve itiraz edilememekte.

Alkollü Araç Kullanma Cezası

İlk Yakalanmada

Ceza Tutarı
4.064 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.048 TL
Ceza Puanı
20

İkinci Yakalanmada

Ceza Tutarı
5.096 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.822 TL
Ceza Puanı
20

Üçüncü Yakalanmada

Ceza Tutarı
8.190 TL
İndirimli Ceza Tutarı
6.143 TL
Ceza Puanı
20
Alkollü araç kullanmak ciddi mal ve can kayıplarına sebep olabileceği için yaptırımları nispeten daha ağır bir cezadır. Ancak öncelikle belirtmek isteriz ki alkollü araç kullanma cezası almanız için otomobillerde asgari 0.50 promil; motosiklet, kamyon vb. araçlarda ise 0.20 promili geçmiş olmanız gerekir. Eğer bu promil limitlerini geçerseniz, para cezasına ek olarak ehliyetinize de belirli sürelerle el koyulur. Ayrıca, hakkınızda kamu davası açılır ve sonu hapse gidebilen yaptırımlar uygulanır. 1.0 promil üzerinde alkolle araç kullanmak ise TCK'ye tabi tutulut ve Türk Ceza Kanununun 179. maddesi gereğince: “(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Alkolmetre Üflememe Cezası

Ceza Tutarı
8.551 TL
İndirimli Ceza Tutarı
NaN TL
Ceza Puanı
20
Alkolmetreyi üflememek de cezaya tabi tutulan durumlardan biridir ve yalnızca para cezası olarak uygulanmaz; alkolmetreyi üflemeyi reddeden sürücünün ehliyetine 2 yıl süreyle el koyulur. Ancak, kronik rahatsızlık ya da pandemi nedeniyle alkolmetreyi üflemek istemiyorsanız, kan tahlili yaptırma seçeneğiniz de mevcut. Son dönemdeki mahkeme kararlarına göre bu durumda, trafik ekibinin sizinle gelip kan testi vermenize müsaade etmesi gerekir; alkolmetre üflemeye zorlanmak ya da kan testi istediğiniz için alkolmetre üflememe cezası yazılması gibi bir durum söz konusu değildir.

Sahte Plaka Cezası

Ceza Tutarı
20.302 TL
İndirimli Ceza Tutarı
15.230 TL
Ceza Puanı
20
Sahte plaka kullanma cezası aslında “evrakta sahtecilik” cezası ile aynı kategoridedir ve 5237 sayılı TCK'nin 204/1 maddesince değerlendirilir. Başka araca ait plakanın kullanımı olarak da tanımlanan "ikiz plakalar" da bu kapsamdadır. Yani hem sahte plaka kullandığınızda hem de başka bir aracın plakasını kullandığınız tespit edildiğinde sahtecilikten yargılanır ve sahte plaka cezası alırsınız. Plakayı okunamayacak şekilde kapatmak, yönetmeliğe uygun plaka takmamak gibi plaka cezaları ise sahte plaka cezasından farklıdır; çünkü bu durumlar sahtecilik olarak değerlendirilmez ve TCK kapsamına girmez.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ceza Tutarı
8.190 TL
İndirimli Ceza Tutarı
6.143 TL
Ceza Puanı
5
Ehliyetsiz trafiğe çıkmak da cezaya tabi tutulur; eğer sürücü hiç ehliyet almadıysa, ehliyet almaya uygun değilse ya da trafikten men cezası varsa araç kullanırken yakalanması durumunda Karayolları Tarfik Kanununun 36. maddesi gereğince "ehliyetsiz araç kullanma cezası" alır. Eğer ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibi değilse araç sahibine de aynı ceza uygulanır. Yani aracın sahibi de hem 8190 TL'lik ehliyetsiz araç kullanma cezası alır hem de 5 ceza puanı.

Çakar ve Siren Kullanma Cezası

Ceza Tutarı
4.064 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.048 TL
Ceza Puanı
0
Trafik Yönetmeliği’nin 60. maddesine göre tepe lambası ya da çakar kullanma izni olmayan araçların çakar takması cezaya tabi tutulur. Geçiş üstünlüğü nedeniyle çakar kullanma izni olan ambulans gibi araçların kamu hizmetinde olmadığı zamanlarda çakarı açması da aynı cezanın işleme sebebidir. Ayrıca, 1 yıl içinde 3 kez çakar kullanma cezası alınması durumunda araç da trafikten 15 gün men edilir; fakat çakar kullanmanın ceza puanı yoktur.

    Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

    Resmi Gazete’de yayımlanan son düzenleme ile artık plakaya yazılan trafik cezaları adrese tebliğ edilmiyor. Bunun yerine, sürücünün Hazine ve Maliye Bakanlığı sisteminde kayıtlı olan e-posta adresine iletiliyor ve trafik cezası tutarlarının ödenmesi için geçerli olan süre de e-posta ile başlıyor. Ancak, birçok sürücü e-postalarını kontrol etmediği için aldığı trafik cezalarını takip etmekte zorlanıyor. Bu durumda cezanın faize girmesini engellemek için yapılması gereken en doğru şey, düzenli olarak trafik cezası sorgulaması yapmak. Peki, trafik cezası nasıl sorgulanır?

    • E-devlet’ten trafik cezası sorgulama için: TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet’e giriş yaptıktan sonra, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına girerek ilgili alanları doldurmanız yeterli.
    • İnternet Bankacılığı’ndan trafik cezası sorgulama için: Müşterisi olduğunuz bankanın mobil uygulaması ya da internet sitesine giriş yaptıktan sonra, “ödemeler” sekmesini açmanız gerekiyor. Bu alanda “trafik cezası ödeme” seçeneğini seçebilir ve plakanıza kayıtlı bir trafik cezası olup olmadığını görebilirsiniz. Ödeme yapmadan sadece cezayı öğrenerek çıkabileceğiniz gibi, ödemenizi de tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz.
    • SMS ile trafik cezası sorgulama için: Sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını, tescil tarihini ve TC kimlik numaranızı yazarak 1189’a SMS atmanız yeterli. Plakaya kayıtlı trafik cezaları SMS ile cebinize gelecektir. Eğer cezaların son ödeme tarihlerini de öğrenmek istiyorsanız, TCP AYRINTI yazıp 1189’a gönderebilir ve ceza ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
    • İnternetten trafik cezası sorgulama için:Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesinden Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme sayfasına giriş yaparak, TC ve plaka ile trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz.

    Trafik Cezası Ödemesi Kaç Gün İçinde Yapılmalı?

    Trafik cezası ödemesi 30 gün içinde yapılmalıdır. Aksi takdirde, geciken her 30 gün için trafik cezası tutarını %5’lik faiz eklenir ve ceza tutarı katlanarak artar. Ancak, eğer trafik cezası ödemenizi zamanında yaparsanız:

    • İlk 30 gün içinde 4 taksit ile ödeme imkanınız olur.
    • İlk 15 gün içinde nakit ödeme yaparsanız trafik cezası indiriminden faydalanabilirsiniz.

    Trafik Cezası Erken Ödemesi Nedir?

    Eğer trafik cezası 15 gün içinde ödenirse, trafik ceza tutarına %25’lik indirim uygulanır ve buna ‘trafik cezası erken ödeme indirimi’ denir. Ancak trafik cezası erken ödeme indiriminin geçerli olması için aşağıdaki iki hususa dikkat etmek gerekir:

    • Eğer polis çevirmesinde trafik cezası yazıldıysa 15 günlük süre çevirmenin yapıldığı günden başlar.
    • Eğer trafik polisi tarafından çevirme dışı ceza yazıldıysa süre ceza tebliğinin adrese ya da e-postanıza ulaştığı günden itibaren başlar.
    • Elektronik denetleme sistemi (EDS) tarafından bir trafik cezası aldıysanız süre trafik ceza bildiriminin kayıtlı adrese ya da e-postanıza ulaştığı tarihten itibaren başlar.

    Bu süre zarfında ceza ödenirse, %25’lik trafik cezası erken ödeme indirimi uygulanır; yani cezanın yalnızca 4’te 3’ü ödenir. Örneğin; 4.064 TL olan alkollü araç kullanma cezası erken ödenirse 4.064 TL yerine 3.048 TL olur.

    Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

    Trafik cezaları idari işlemler kapsamındadır. Her idari işlemde olduğu gibi trafik cezalarında da idarenin devamlılığı ve düzeni için aksi ispat edilmediği sürece cezanın gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur. Söz konusu trafik cezası olduğunda bu zorunluluk, tebliğ edilen cezanın 30 gün içinde ödenmesidir.

    Aksi takdirde:

    • 30 günlük yasal süre içinde ödenmeyen trafik cezalarına geciken her ay için %5 faiz uygulanır.
    • Ayrıca, yalnızca ilk 30 gün için geçerli olan trafik cezası tutarına 4 taksit imkanından da faydalanılamaz.
    • Eğer trafik cezası ödenmemeye devam eder ve takibe girerse, sürücünün banka hesaplarından faizi ile birlikte tahsil edilir.
    • Banka hesaplarında trafik cezası tutarı kadar nakit bulunmaması halinde ise maaşına el konulabilir ya da icra işlemi başlatılır.
    • Ayrıca, trafik cezası bulunan aracın muayenesi ya da resmi satışı da yapılamaz.

    Kısacası, trafik cezası ödenmezse ceza tutarı katlanarak artmaya devam eder. Aracın muayenesinin yapılamaması nedeniyle, trafik cezası tutarının üzerine faizin yanı sıra muayenesiz araçla trafiğe çıkma cezası da eklenebilir.

    Trafik Cezasına Af Çıkar Mı?

    Trafik cezalarına af gelmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Teoride af gelme ihtimali olan yaptırımlardan olsa da henüz böyle bir uygulama hiçbir dönemde yapılmamıştır. Ancak, trafik cezalarına af olmasa da Gelir İdaresi Başkanlığı faiz indirimi/ affı uygulayabilir.

    Dönem dönem çıkan trafik cezası faiz indirimlerinin amacı cezanın bir an önce ödenmesi olduğu için bu dönemlerde faizlerin silinmesinin yanı sıra ödeme kolaylığı da yapılabilmektedir. Trafik cezalarında af gibi bir durum söz konusu olmadığı için faiz indirimlerini kaçırmamak önemlidir.