Araba.com Logo
carvak-servis

Trafik Cezaları Rehberi

Son güncellenme tarihi: 13.12.2024 Cuma

Alkollü Araç Kullanma Cezası

İlk Yakalanmada

Ceza Tutarı
4.064 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.048 TL
Ceza Puanı
20

İkinci Yakalanmada

Ceza Tutarı
5.096 TL
İndirimli Ceza Tutarı
3.822 TL
Ceza Puanı
20

Üçüncü Yakalanmada

Ceza Tutarı
8.190 TL
İndirimli Ceza Tutarı
6.143 TL
Ceza Puanı
20
Alkollü araç kullanmak ciddi mal ve can kayıplarına sebep olabileceği için yaptırımları nispeten daha ağır bir cezadır. Ancak öncelikle belirtmek isteriz ki alkollü araç kullanma cezası almanız için otomobillerde asgari 0.50 promil; motosiklet, kamyon vb. araçlarda ise 0.20 promili geçmiş olmanız gerekir. Eğer bu promil limitlerini geçerseniz, para cezasına ek olarak ehliyetinize de belirli sürelerle el koyulur. Ayrıca, hakkınızda kamu davası açılır ve sonu hapse gidebilen yaptırımlar uygulanır. 1.0 promil üzerinde alkolle araç kullanmak ise TCK'ye tabi tutulut ve Türk Ceza Kanununun 179. maddesi gereğince: “(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
  • E-devlet’ten trafik cezası sorgulama için: TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet’e giriş yaptıktan sonra, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına girerek ilgili alanları doldurmanız yeterli.
  • İnternet Bankacılığı’ndan trafik cezası sorgulama için: Müşterisi olduğunuz bankanın mobil uygulaması ya da internet sitesine giriş yaptıktan sonra, “ödemeler” sekmesini açmanız gerekiyor. Bu alanda “trafik cezası ödeme” seçeneğini seçebilir ve plakanıza kayıtlı bir trafik cezası olup olmadığını görebilirsiniz. Ödeme yapmadan sadece cezayı öğrenerek çıkabileceğiniz gibi, ödemenizi de tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • SMS ile trafik cezası sorgulama için: Sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını, tescil tarihini ve TC kimlik numaranızı yazarak 1189’a SMS atmanız yeterli. Plakaya kayıtlı trafik cezaları SMS ile cebinize gelecektir. Eğer cezaların son ödeme tarihlerini de öğrenmek istiyorsanız, TCP AYRINTI yazıp 1189’a gönderebilir ve ceza ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
  • İnternetten trafik cezası sorgulama için:Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesinden Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme sayfasına giriş yaparak, TC ve plaka ile trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz.
  • İlk 30 gün içinde 4 taksit ile ödeme imkanınız olur.
  • İlk 15 gün içinde nakit ödeme yaparsanız trafik cezası indiriminden faydalanabilirsiniz.
  • Eğer polis çevirmesinde trafik cezası yazıldıysa 15 günlük süre çevirmenin yapıldığı günden başlar.
  • Eğer trafik polisi tarafından çevirme dışı ceza yazıldıysa süre ceza tebliğinin adrese ya da e-postanıza ulaştığı günden itibaren başlar.
  • Elektronik denetleme sistemi (EDS) tarafından bir trafik cezası aldıysanız süre trafik ceza bildiriminin kayıtlı adrese ya da e-postanıza ulaştığı tarihten itibaren başlar.
  • 30 günlük yasal süre içinde ödenmeyen trafik cezalarına geciken her ay için %5 faiz uygulanır.
  • Ayrıca, yalnızca ilk 30 gün için geçerli olan trafik cezası tutarına 4 taksit imkanından da faydalanılamaz.
  • Eğer trafik cezası ödenmemeye devam eder ve takibe girerse, sürücünün banka hesaplarından faizi ile birlikte tahsil edilir.
  • Banka hesaplarında trafik cezası tutarı kadar nakit bulunmaması halinde ise maaşına el konulabilir ya da icra işlemi başlatılır.
  • Ayrıca, trafik cezası bulunan aracın muayenesi ya da resmi satışı da yapılamaz.