Trafik Cezaları Rehberi
Son güncellenme tarihi: 13.12.2024 Cuma
Hız Sınırını Aşma Cezası
%10 ilâ %30 arasında aşma
- Ceza Tutarı
- 951 TL
- İndirimli Ceza Tutarı
- 713 TL
- Ceza Puanı
- 5
%30 ilâ %50 arasında aşma
- Ceza Tutarı
- 1.979 TL
- İndirimli Ceza Tutarı
- 1.484 TL
- Ceza Puanı
- 5
%50 üzerinde aşma
- Ceza Tutarı
- 4.064 TL
- İndirimli Ceza Tutarı
- 3.048 TL
- Ceza Puanı
- 5
Otoban, yerleşim yeri vb. alanlar için belirlenen hız sınırını aşmak, hız sınırı aşma cezasına tabi tutulur. Ancak, hız sınırlarında %10 esneme payı bulunmakta; yani hız sınırı 110 km/h olan bir yolda 120 km/h ile giderseniz herhangi bir ceza almazsınız, 121 km/h’ı geçtiğinizde ise hız sınırı aşma cezası alırsınız. Ayrıca, hız sınırını aşma cezası sınırın ne kadar üstünde gittiğinize göre de değişir ve %10-30, %30-50 ve %50 ve üzeri için farklı tutarlar ödemeniz gerekir. Hız sınırı aşma cezası hakkında daha detaylı bilgi için Kara Yolları Trafik Kanununun 51. maddesine de göz atabilirsiniz.
- E-devlet’ten trafik cezası sorgulama için: TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet’e giriş yaptıktan sonra, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına girerek ilgili alanları doldurmanız yeterli.
- İnternet Bankacılığı’ndan trafik cezası sorgulama için: Müşterisi olduğunuz bankanın mobil uygulaması ya da internet sitesine giriş yaptıktan sonra, “ödemeler” sekmesini açmanız gerekiyor. Bu alanda “trafik cezası ödeme” seçeneğini seçebilir ve plakanıza kayıtlı bir trafik cezası olup olmadığını görebilirsiniz. Ödeme yapmadan sadece cezayı öğrenerek çıkabileceğiniz gibi, ödemenizi de tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz.
- SMS ile trafik cezası sorgulama için: Sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını, tescil tarihini ve TC kimlik numaranızı yazarak 1189’a SMS atmanız yeterli. Plakaya kayıtlı trafik cezaları SMS ile cebinize gelecektir. Eğer cezaların son ödeme tarihlerini de öğrenmek istiyorsanız, TCP AYRINTI yazıp 1189’a gönderebilir ve ceza ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
- İnternetten trafik cezası sorgulama için:Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesinden Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme sayfasına giriş yaparak, TC ve plaka ile trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz.
- İlk 30 gün içinde 4 taksit ile ödeme imkanınız olur.
- İlk 15 gün içinde nakit ödeme yaparsanız trafik cezası indiriminden faydalanabilirsiniz.
- Eğer polis çevirmesinde trafik cezası yazıldıysa 15 günlük süre çevirmenin yapıldığı günden başlar.
- Eğer trafik polisi tarafından çevirme dışı ceza yazıldıysa süre ceza tebliğinin adrese ya da e-postanıza ulaştığı günden itibaren başlar.
- Elektronik denetleme sistemi (EDS) tarafından bir trafik cezası aldıysanız süre trafik ceza bildiriminin kayıtlı adrese ya da e-postanıza ulaştığı tarihten itibaren başlar.
- 30 günlük yasal süre içinde ödenmeyen trafik cezalarına geciken her ay için %5 faiz uygulanır.
- Ayrıca, yalnızca ilk 30 gün için geçerli olan trafik cezası tutarına 4 taksit imkanından da faydalanılamaz.
- Eğer trafik cezası ödenmemeye devam eder ve takibe girerse, sürücünün banka hesaplarından faizi ile birlikte tahsil edilir.
- Banka hesaplarında trafik cezası tutarı kadar nakit bulunmaması halinde ise maaşına el konulabilir ya da icra işlemi başlatılır.
- Ayrıca, trafik cezası bulunan aracın muayenesi ya da resmi satışı da yapılamaz.