Lastik Rotasyonu (Otomobil)
Aracın dört lastiği farklı şekilde aşınır. Bir lastik diğerlerinden daha fazla yıpranırsa, araba yıpranmamış lastiklerin yönünde çekmeye başlar. Araç düz bir çizgide ilerlemelidir. Oto lastikler farklı şekilde yıpranmışsa, araba düz bir çizgide gitmeyecektir. Daha çok iyi durumdaki lastik yönünde sürüklenir. Bu, aynı zamanda yeni lastik satın alırken neden çiftler halinde almanız gerektiğinin en iyi sebebidir.
Rotasyon esnasında, ön lastikler, düz arkaya ve arka lastikler, çapraz olarak öne doğru hareket ettirilir. Bu, her lastiğin otomobilin her köşesini göreceğini garanti eder.
Lastik izi bir santimetrenin altıda birinden daha küçükse lastikler aşınır. Lastiklerin döndürülmesinin amacı, lastiklerin ömrünü uzatmak olduğundan yıpranmış lastikleri döndürmeyin. Durum buysa, tamirciniz lastikleri döndürmez ve sizi servis için ücretlendirmez. Lastik rotasyonu tüm araçlarda mümkün değildir. Üreticinin bakım çizelgesini izleyin ve tavsiye edilen lastiklerde rotasyon yapın. Yılda bir kez lastik rotasyon servisi sırasında tamirci tüm fren sistemini (pedler, rotorlar, kaliperler, hortumlar) de incelemelidir.
Aracınızın lastiklerinde rotasyon yapılmadığında lastiklerin aşınmaları birbirinden farklı olacak ve araç aşınma düzeylerinin farklarına bağlı olarak aşınmanın az olduğu tarafa savrulacaktır. Aracınızın lastiklerinde rotasyon yapıp yani aralarında değişim yapıp aşınmayı eşit seviyede tutabilir ve bu savrulmaların önüne geçebilirsiniz.
Yapılan İşlemler
- Kriko yardımıyla araç kaldırılır
- Lastikler jantlardan sökülür
- Lastiklerin yönüne bakılarak düz ya da çapraz rotasyon yapılır
- Aracın çekiş yönüne göre yön belirlenir ve lastikler takılır